Vállalkozó édesanyák sorozat – 5. rész

Családos nőnek lenni egyedülálló lehetőség az élettől. Egy olyan döntés, amely nem csak az egyénre, vagy annak közvetlen környezetére, de az egész társadalomra is hatással van. És mégis, néha úgy érezhetjük, hogy magányosak vagyunk ebben a szerepben. Legtöbbször nem azért, mert nincs mellettünk valaki, aki támogat (legyen az férj, társ, szülők, testvérek vagy a tágabb család), hanem mert a tevékeny mindennapok mellett hiányzik az a néhány gondolat, ami velünk hasonló helyzetben lévő nők fogalmaznak meg. Vagy akár az értő figyelem, amikor mi meséljük el, hogyan is boldogulunk nőként, anyaként, feleségként, munkavállalóként…

Interjúsorozatunkban olyan nőket mutatunk be, akik bizonyos értelemben teljesen hétköznapi tagjai a közösségnek. Köztünk járnak, akármikor összefuthatunk velük az utcán.

És mégis különlegesek. Mert mind azok vagyunk.

Faragó Ágnes Egyszerűbb gyermekkor tanácsadó, Gyetvainé Zováth Anikó, aki a KidsOasis és a Robirtok édesanyja, és Skita Erika Értsünk szót tréner után most egy művész családanyát ismerhet meg a kedves Olvasó.

Timár Éva 1972 -ben Dunaújvárosban született, családjával, 3 gyermekével jelenleg Szendehelyen él, egy gyermeke már külön lakik – felnőtt. Főállású anyuka és Keramikusművész. Nyolc órában ügyvezetője a Manóműhely 2007 Kft-nek, és megbízott vezetője a Bubutimár-Manóvilág Kft-nek. Alkotója és mesélője a Manóvilágnak. Művészeti vezetője a Galambház Közhasznú Egyesületnek, melynek alapítója is. Háziasszony és kertész, mamataxis és szerető feleségjelölt.

CSAKPont: Mi változott, amikor először anyuka lettél? –

Timár Éva: Nem igazán emlékszem, mert igen régen volt. Talán az, hogy jobban koncentráltam arra, hogy otthont teremtsünk, legyen hol felnevelni a gyerekeimet! Olyan otthonra vágytam , ahol a szabadságot kapnak, szabad emberekként növekedhetnek.

CSAKPont: Hogyan érezted magad azelőtt és azután a közösségben?

Timár Éva: Mindig volt saját közösségem. Elsődlegesen a nagycsalád, ami igazán fontos számomra! Ők nagyon örültek a családalapításomnak és sokat segítettek. A kolléganőim, barátaim is. A munkahelyemen is beosztottuk egymást: én voltam a „főnök”, de a kisbabát mindenki örömmel rendezgett. Ott élt velünk a műhelyben! Később a falura költözés nagy áldás volt, mert a kutya, a gyerek a homokozóban és én a műhelyben, egy üvegfal választott el bennünket, bármikor ki tudtam menni hozzájuk, és ők is bejöttek. Volt hinta és sok doboz a műhelyben, ahol játszottak, alkottak, festettek… éltek velem együtt! A kiállításokra is jött mindig a csapat! Banános dobozban aludtak a gyerekek, ha sokáig építettünk. Nem vált ketté ez a két dolog. Szerencsés vagyok! Éjjel alkottam, amikor aludtak. Akkor csend volt és nagyon jól esett az alkotómunka!

CSAKPont: Milyen szerepei vannak a közösségben egy nőnek gyermekvállalás előtt és után?

Timár Éva: Utána biztos , hogy több szerep alakul, mert az oviban és a suliban elfér a szülői segítség. Persze jó közösségi munkákat végezni a gyerekekkel együtt, mert ez éppen olyan tanítás, mint amikor megtanítod kitörölni a fenekét…

CSAKPont: Hogyan fogadták a munkahelyeden, amikor elmondtad, hogy állapotos vagy?

Timár Éva: Örültek! Tervezett gyermek volt az első, a második, a harmadik… a negyedik égből pottyant, de nagyon jó, hogy jött, bár szerintem 3 után már mindegy, hogy hány gyereked van. Sok kompromisszumot kell kötnöd magaddal. De ha ehhez megmarad a humorod, nem gond! Például ne akard a zoknikat összepárosítani, mert lehetetlen és jó vegyesen is! A második gyerek érkezésénél dobd ki a vasalót! Én sosem vasaltam. A mamák próbáltak rávenni, de inkább elajándékoztam a vasalót amit tőlük kaptam…

CSAKPont: Kivel tudod megosztani a mindennapi váratlan helyzeteket?

Timár Éva: A gyerekeimmel, a párommal, a kolléganőimmel, a barátnőimmel!

CSAKPont: Bizonyára szoktál feszült lenni, ilyenkor mit teszel? Hogyan engeded ki nap végén azt a bizonyos fáradt „gőzt”?

Timár Éva: Mostanra megtanultam, hogyha befeszülök, kérjek segítséget a páromtól. Néha már sikerül! Én az agyagba gyúrok mindent… szerencsém van!

CSAKPont: Mit üzennél az 5 évvel ezelőtti önmagadnak?

Timár Éva: Azt, hogy készüljek a halál elfogadására, a halállal kapcsolatos pillanatok megélésére és mindig legyek jelen! Ezen kívül, hogy készítsem fel a gyerekeket is, és vigyem el temetésre őket, bármilyen nehéz is.

CSAKPont: Mit üzennél a gyermekvállalás előtt álló nőknek/családoknak?

Timár Éva: Azt, hogy ez a legjobb dolog a világon! Nagy egységélmény! A legjobb, halálig tartó önismereti gyakorlat!

 

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása