Vállalkozó édesanyák sorozat – 4. rész

(fotó: Baráth Mea)

Sorozatunk következő bemutatkozója Gyetvainé Zováth Anikó, akinek energiája, kretívitása, munkabírása és lelkesedése nem mindennapi. Két komoly vállalkozást is működtetnek férjével, és emellett nyitott, vendégszerető, meleg családi légkörben élik mindennapjaikat. Jó náluk lenni, jó velük lenni.

CSAKPont: Mesélj egy kicsit magadról, és a családodról!

 Anikó: Férjemmel 4 gyerkőcöt nevelünk, a legnagyobb 18, a legkisebb 8 éves. Kosdon élünk Vác mellett, a Naszály lábánál, egy gyönyörű természeti környezetben fekvő zsáktelepülésen.

CSAKPont: Mivel foglalkozol jelenleg? Milyen vállalkozást működtetsz?

Anikó: 6 éve kezdtem el mélyebben foglalkozni a családbarát szálláshelyfejlesztéssel, megalapítottam és bejegyeztettük a Szabadalmi hivatalban a KidsOasis minősített családbarát szálláshelyek védjegyet és azóta működtetjük a szállásokat minősítő rendszert. A KidsOasis elindítása részben szakmai, részben személyes indítatásból született. Korábban a szállodaiparban dolgoztam. Négygyermekes családként pedig számos nehézséggel szembesültünk a családi utazások szervezésekor. A KidsOsis egy komplex fogalom. Elsősorban a családbarát szálláshelyek szolgáltatásaira szeretnénk garanciát nyújtani egy védjegy által, amit folyamatosan ellenőrzünk, több mint 50 szempontot vizsgálva. Ezenkívül utazási tippeket, tanácsokat  szeretnénk kínálni az utazni vágyóknak vagy az éppen úton lévők számára az utazási magazinjaink, meseútikönyveink  által. Mi nem csupán a gyermeket tartjuk szem előtt, hanem a család egészét. A KidsOasis azt jelenti, ahol az egész család jól érzi magát. Fontos, hogy a szülő akkor érzi jól magát, ha a gyermeke is, tehát innen ered a névválasztás. A szakmai oldala pedig, hogy  tanácsadást nyújtunk a szállásoknak családbarát fejlesztéseket illetően, online és print megjelenéseket nyújtunk számukra, kreatív kampányokat szervezünk, illetve idén 6. alkalommal szerveztük meg a Családbarát turizmus konferenciát.

A másik vállalkozásunk, amiben  aktívan részt veszek, az a RoBirtok, melyet 10 éve építget a család és idén nyáron nyitottuk meg.  A RoBirtok Kosdon található, egy olyan különlegesen megtervezett farm, ahol  nemcsak a rácson keresztül lehet megfigyelni a házi- és háziasított állatokat, hanem valóban testközelből és megérinthetően. A családok bekapcsolódhatnak az állatok gondozásába, etetésébe, kipróbálhatják a fejést, vezetetten minden állathoz be lehet menni.  A RoBirtokon igazán különleges szülinapi zsúr keretén belül a gyerekek nemcsak állatot simogathatnak, gondozhatnak, hanem megismerkedhetnek a tanyán használt gépekkel is, és akár be is ülhetnek egy markolóba vagy traktorba.  Kipróbálhatják a lovaglást, és együtt készíthetik el a kemencében a kakaós csigát. Gyakran fordulnak meg ovis és iskolás csoportok is a birtokon, akiket előzetes bejelentkezéssel  fogadunk. A birtok közepén egy 4 ágyas vendégházat is működtetünk, ahol padlóba épített üvegablakon keresztül a nálunk megszálló család a jelképesen örökbe fogadott állatot folyamatosan megfigyelheti, sőt dézsafürdőt is vehet a kenguruk érdeklődő tekintetétől övezve.

Minden hétvégén falusi vendég-asztallal várjuk a látogatókat, kemencében, bográcsban készülnek a finomságok.

CSAKPont: Hogyan, és mikor indultál el? Hogyan lett a gyereknevelés mellett vállalkozásod?

Anikó: A vendéglátóipari főiskola elvégzése után budapesti szállodákban dolgoztam vezető pozícióban. Amikor első gyermekemmel otthon voltam indultak el Magyarországon az uniós pályázatok és az egyik barátunkkal pályázati tanácsadó céget alapítottunk, nem mentem vissza Budapestre dolgozni, nem tudtam vállalni a napi 2,5 óra utazást. Ezt a munkát tudtam otthonról is végezni, egy-egy napot iktattam be az ügyféllátogatásokra.A turizmussal kapcsolatban maradtam, sok szállodai, turisztikai pályázati projektben vettem részt. Szerettem volna még jobban a turizmusba visszatérni, így közben  kutatásokat  végeztem a családbarát szolgáltatásokat illetően Europában és itthon is,  mind kínálati, mind keresleti oldalról, így jött létre a KidsOasis.   A pályázati tanácsadást 2 éve már nem csinálom.

Sokan kérdezik, hogy hogy bírom szusszal. Az biztos, hogy keveset alszom. Sok szervezést igényel a 4 gyermek, de még azt is tudom melyik gyerekem hol tart épp a tananyagban, soha nem felejtek el egy programot sem, és mindig mindenhova odaárek. . Állandóan nyüzsgő típus vagyok, de szerencsére ott áll mellettem a férjem, illetve a nagyszülők.

CSAKpont: Mi okozta a legnagyobb kihívást az elején?

Kezdetben és most is az időbeosztás, a gyermek, a munka összeegyeztetése a legnagyobb kihívás, hogy mindenre legyen idő, energia. A RoBirtokon viszont az egész családunk együtt dolgozik, alegkisebbtől a legnagyobb gyermekemig mindenkinek megvan a maga feladata, ez össze is kovácsolja  a családot.

CSAKPont: Miért szereted ezt az életformát?

Anikó: Az időm nagy részét magam tudom beosztani, van úgy, hogy napokig a birtokon dolgozom, utána több napot szállodákba járok tanácsadásra.  Nagyon változatos amit csinálok,  most például a Mikulás dekorációt készítjük a birtokon.

CSAKPont: Mit tanácsolnál a gyerekével/gyerekeivel jelenleg otthon lévő édesanyáknak?

Anikó: A gyerekekkel eltöltött idő nagyon fontos, de próbálja meg megtalálni azt a munkát, tevékenységet is , amiben kiteljesedhet, feltöltődhet és mindenképp szervezzenek közös programot a párjukkal kettesben is.

Anikónak köszönjük a ripotot! Szívből ajánljuk mindenkinek,hogy látogassanak el a Robirtokra, akár családostul, mert valóban különleges élmény!

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása