Vállalkozó édesanyák sorozat – 3. rész

Skita Erikát egy előadásán keresztül ismertem meg, évekkel ezelőtt. A Beszélj úgy, hogy érdekelje! Hallgasd úgy, hogy elmesélje!  zseniális című – és tartalmú – könyvre alapozott nevelési elvekről beszélt ő, és a férje.  Tartanak tréningeket is, amelyek abban segítenek minket, szülőket, hogyan “kódoljuk át” magukat, és váljunk tudatosabbá abban, mit és hogyan érdemes alkalmaznunk a kommunikáció terén.

Megkértük, meséljen róla, hogyan alakult az út, ami ide vezette őket.

Erika: Skita Erika vagyok, férjemmel 2002 óta alkotunk egy párt, gyermekeink 8 és 10 évesek. Veresegyházon élünk 2007 óta.
Eredeti végzettségem szerint jogász vagyok, a gyerekek születéséig ebben a munkakörben is dolgoztam. Egy percig sem hiányolom a korábbi pályámat.

CSAKPont: Mivel foglalkozol pontosan jelenleg?

Erika: A vállalkozásunk alapköve a támogatás. Első tanfolyamunkat 2010 októberében indítottunk, mi hoztuk el Magyarországra a Beszélj úgy, hogy érdekelje tréninget, amelynek máig hivatalos képviselői vagyunk.
A tanfolyamok során kialakult és megerősödött bennünk, melyek azok a területek, amelyekkel igaztán szeretünk foglalkozni. Ezek az érzelmi intelligencia, a büntetés nélküli nevelés és a megfelelő dicséret.

2015 óta több saját fejlesztésű és kiadású érzelmi intelligencia termékkel is jelentkeztünk, a visszajelzések szerint szükség van rájuk és szeretik mind a gyerekek, mind a szülők és a pedagógusok.

CSAKPont: Hogyan, és mikor indultál el? Hogyan lett a gyereknevelésből vállalkozás?

Erika: 2010-ben a második gyermekünket várva sokat beszélgettünk arról, hogy mit is szeretnénk csinálni igazán. Kerestük, mi az, ami számunkra is megerősítést ad, és amivel másoknak is segíteni tudunk.  Lassan, lépésről-lépésre alakult ki a vállalkozás mai formája. A pozitív visszajelzések és a saját lelkesedésünk vittek bennünket tovább és tovább. Nagyon jó látni, ahogy azok az elvek, amelyek mentén mi magunk is neveljük a gyerekeinket, mások számára is hasonlóan stabil segítséget tud nyújtani. Egyre több szülő ismeri fel, hogy segítséggel könnyebb: akár kimondva, ha kifejezetten más megoldást keres, mint a saját szülei alkalmaztak annak idején, akár csak keres valamilyen elfogadható és működőképes rendszert.

CSAKPont: Mi okozta a legnagyobb kihívást az elején? És mi ez most?

Erika: Amikor tudod, hogy van valami nagyszerű dolog a birtokodban, amivel sok-sok másik emberen tudsz segíteni, de nem tudod, hogy fogalmazd meg jól és hol találod meg azokat, akiknek rád van szüksége – azt hiszem ez volt az első kihívásunk.
Ma más sokkal inkább az erőforrásokkal való gazdálkodásra kell figyelnünk, és arra, hogy a sok nagyszerű ötletünk közül melyiket valósítsuk meg és melyeket tegyünk el későbbre.

CSAKPont: Miért szereted ezt az életformát?

Erika: Hihetetlen nagy szabadságot jelent, hogy a saját magam főnöke vagyok, ezzel együtt persze hatalmas a felelősség is. Magam választom meg, hogy mit vállalok el és mi nem fér bele, vehetek ki a hét közepén egy szabadnapot, el tudom hozni a gyerekeket már egykor a suliból, és mindig ott vagyok, ha szükségük van rám. A megfelelő időbeosztás nem mindig egyszerű, de megéri az egyensúlyozás.

CSAKPont: Mit tanácsolnál a gyermekével jelenleg otthon lévő édesanyáknak?

Erika: Azt hiszem a legeslegfontosabb, hogy feltétel nélkül szeressék a gyerekeiket. Ne azon múljon, hogy megkapják-e a figyelmet, hogy az elvárásoknak megfelelően viselkednek-e. Érdemes belegondolni, hogy mi felnőttek mennyire gyakran térünk el a saját elvárásainktól, mert fáradtak vagyunk, türelmetlenek, csalódottak… a gyerekeknél miért működne ez másként?

Köszönjük! Sorozatunk következő részében a Beszélj úgy, hogy érdekelje tréningeket fogjuk közelebbről megismertetni.

A Vállalkozó édesanyák sorozat előző bemutatkozója, Faragó Ágnes szintén egy könyvre alapozva indított életmódtanácsadást.

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása