Vállalkozó édesanyák sorozat – 2. rész

(fotó: SimpliCity Fesztivál)

Faragó Ágnes a Vállalkozó édesanyák sorozatunk első bemutatkozója volt, előző cikkünkben megismerhettük az utat, ami vállalkozóvá válásához vezetett. Egyszerűbb gyermekkor tanácsadóként, és life coachként dolgozik jelenleg, célja, hogy felgyorsult, ingerekkel, kihívásokkal teli világunkban a lassulásban, és az egymáshoz kapcsolódásban segítse a családokat. Otthon, kislánya mellett kezdett blogot írni, elsősorban saját feltöltődése motiválta, szellemi kihívást keresett a szoptatás-pelenkázás-ringatás-altatás boldogító, de azért – mondjuk ki – embert próbáló körforgásában. Így született meg Ági virtuális napjója, a szimplan.hu.

CSAKPont: Mivel találkozik, aki ellátogat az oldaladra?

Ági: A szimplan.hu eredetileg egy blognak indult, fő témája a minimalizmus volt, anyáknak. Eleinte arról írtam, hogy nekünk mitől egyszerű az életünk: írtam selejtezésről, arról, hogy szerintem mire van szükség egy kisbabás családban és mire nincs, mosható pelenkáról, egyszerű receptekről, menütervezésről, és inspirációkat is megosztottam. Amikor elkezdtem Egyszerűbb gyermekkor tanácsadóként dolgozni, kibővítettem a blogot az egyszerűsítés témáival, és persze a szolgáltatásaimmal: az egyéni tanácsadással, workshopokkal, szülőcsoportokkal, online kurzusokkal, és az egyéb megjelenéseimmel (vendégcikkek, interjúk). Amióta life coachként is elkezdtem dolgozni, egyre jobban érdekel az a téma, hogy miért esik nehezünkre a türelem, és mit kellene megtennünk önmagunkért ahhoz, hogy több lelkierőnk legyen elviselni a szülőség mindennapi hullámvölgyeit, így az utóbbi időben a blogot felfrissítve leginkább erről írtam.

CSAKPont: Miről szól az ‘Egyszerűbb gyermekkor‘ című könyv, amire alapozva felépítetted a vállalkozásodat?

Ági: A könyv írója, Kim John Payne, aki pszichológus és Waldorf pedagógus, több évtized tapasztalata alapján jutott arra, hogy a mai világban egy átlagos gyereket több inger ér el, mint amennyi optimális lenne a számára. Ez felesleges stresszként jelenik meg az életükben, ami viselkedési problémákhoz vezethet. A túl sok tárgy (játék és más), ami körülveszi őket, a túl sok program, túl sok információ, a képernyők és a kiszámíthatatlanság nagyon megterhelő a számukra. A könyvben arról ír, hogyan tudunk a családi életünkön egyszerűsíteni annak érdekében, hogy gyermekeink is újra kiegyensúlyozottak legyenek: hogyan teremthetünk több időt a családi kapcsolódásra és a szabad játékra, hogyan hozhatunk apró lépésekkel több ritmust, kiszámíthatóságot az életünkbe, hogyan ne árasszuk el őket tárgyakkal és információval. Nekünk, Egyszerűbb gyermekkor tanácsadóknak is az a feladatunk, hogy a gyakorlatban segítsük a hozzánk forduló szülőket, hogy a saját életükben hogyan tudják megvalósítani a könyv azon gondolatait, amelyek értékrendjüknek megfelelnek.

CSAKPont: Mi fogott meg ennyire a könyvben, hogy nem csak elolvastad, de tovább is vitted az életedben az üzenetét, és tanácsadó lettél?

Ági: Aki olvasta a könyvet, tudhatja, hogy nagyon sok a mélység benne: még sokadik olvasásra is tartogat újdonságot. Amikor először olvastam, én beleborzongtam, hogy figyelemzavaros gyerekeknek is segítettek ezzel a módszerrel. Felnőttként is éreztem, hogy mennyire fontos az egyszerűsítés, a lassítás, és nagyon örültem, hogy mindez érvényes lehet gyerekekre is, hogy nem muszáj azt az irányt követnünk, amelyet a társadalom ma sugall: “fejleszd a gyereket, készítsd fel a felnőttkorra, szerezz be minél több játékot, vidd minél több programra!” Az, hogy Egyszerűbb gyermekkor tanácsadó leszek, egyébként akkor dőlt el, amikor László Zsuzsi (szintén E.Gy. tanácsadó) előadásán voltam, és ő mesélte, hogy minden szülőcsoport alkalmon ő is vállal egy változást a résztvevőkkel együtt, amivel a saját családi életét egyszerűsíti. Akkor hasított belém a gondolat, hogy milyen boldog lennék, ha ez lenne a munkám: egyszerre másoknak segíteni, és közben a saját életemet is folyamatosan egyszerűsíteni.

CSAKPont: Egy ilyen tanácsadói képzés komoly vállalás, hogyan tudtál tanulni kisgyerek mellett?

Ági: A tanfolyamra való felkészülésre bizony ráment egy nyaralás – ezt utólag másként csinálnám. A konferenciabeszélgetések itteni idő szerint este 10 órakor kezdődtek, így a kislányom altatása után ezeken részt tudtam venni. Mivel online képzésen vettem részt, ilyenkor egész héten minden délutáni alvásidőben a videós anyagokat néztem, olvastam, jegyzeteltem, beadandókat írtam. Hihetetlenül feltöltött, nem hiányzott, hogy ezeket az időket mással töltsem – az alvásidő korábban is mindig az enyém volt, csak nagyon ritkán végeztem ilyenkor házimunkát.

CSAKPont: Mit tapasztalsz, mekkora a kereslet erre a fajta segítségre, amit te nyújtasz?

Ági: Ezt kicsit nehéz megállapítani, mert még nem dolgozom napi nyolc órában, teljes erőbedobással. Sok mindent tudnék még csinálni szerintem, amivel több embert érnék el. De jelenleg ezt a heti kb. 15 órát, amit dolgozom, kitölti. Tavaly szeptember óta 76-an végezték el az online szülőcsoportot, de tartottam élő találkozós szülőcsoportot és sok workshopot is. Idén ősszel az egyéni tanácsadásra és a coachingra nagyobb az érdeklődés, mint a csoportokra. Én ezt úgy értelmezem, hogy ez az az irány, amelyben haladnom kell most. Azt hiszem, önmagában az Egyszerűbb gyermekkor nem tudna kitölteni egy nyolc órás munkát, bár szerencsére egyre többen érdeklődnek a módszer iránt (az általam létrehozott facebook csoportban már több, mint 5700-an vagyunk). Az Egyszerűbb gyermekkort kiegészítve az egyéni munkával, a coachinggal és a terápiás módszerrel, amit most tanulok, azt gondolom, később teljes állásban is tudok majd dolgozni. Ez utóbbi kettő már nem kifejezetten az egyszerűsítésben segít, hanem az önismeretben, ami, azt gondolom, szülőként elengedhetetlen. Az önismeret útját egész életünkön át járhatjuk, különböző eszközök segítségét igénybe véve, néha gyorsabban, néha lassabban. Én azt tapasztalom, a kisgyerekes létben intenzív az önismeret is, hiszen nagyon nagy nyomás alatt vagyunk: kevés pihenés, sok stressz, és közben gyermekeink minden rezdülésünket átveszik. Ha eddig nem foglalkoztunk önismerettel, ilyenkor muszáj elkezdeni. 

CSAKPont: A könyv elolvasása után még miért érdemes téged is felkeresnie egy szülőnek, miben tudod őt segíteni?

Ági: A mai szülők rengeteg gyereknevelési könyvet olvasnak, azonban nagyon nehéz, hogy az ezekben foglalt ötleteket a gyakorlatba is átültessük. Egy-két dolgon talán változtatunk az életünkben, de aztán már olvassuk a következő könyvet, és hát nyilván nagyon le is vagyunk terhelve szülőként, így nincs is többre energiánk. Az is lehet, hogy olvasunk egy jó ötletet, de nem látjuk, hogyan férne bele a mi családi életünkbe. Egyszerűbb gyermekkor tanácsadóként én abban segítek, hogyan lehet a módszert az egyéni családi helyzetre, igényekre szabni. Mivel sok szülővel beszélek ebben a témában, már rengeteg gyakorlati megvalósítással találkoztam, tudok ötleteket adni, amik alapján a hozzám fordulókkal együtt kidolgozhatjuk az ő saját megoldásukat. Vannak olyan gyakorlatok is, amelyek segítenek felmérni, hogy hol érdemes változtatni a családi életen, vagy éppen abban segítenek, hogy türelmesebbek legyünk. Ezek mellett a szülőcsoportokon elfogadásra és közösségre lelnek a résztvevők, főleg akkor, ha az online találkozókon is részt vesznek. Az önismereti munkával is az a célom, hogy a hozzám forduló szülők nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak legyenek, ezáltal legyen belső erejük ezt a nyugalmat családjuknak is megteremteni.

CSAKPont: Hol találhat meg téged, akinek felkeltette az érdeklődését mindez?

Ági: A www.szimplan.hu oldalon szeretettel várok mindenkit! Vácon személyesen is találkozhatunk, de online beszélgetést és tanfolyamot is választhatnak az érdeklődők.

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása