Ringató

Személy szerint nagyon örülök, hogy ismerem és ajánlhatom mindenkinek a Ringató módszert, ahol együtt érzik jól magukat gyermekek és felnőttek, miközben játékosan tanulnak.

Néhány alkalommal intézményünk, az Aranydió Óvoda-Bölcsőde is helyet adott a foglalkozásoknak, melyeken magam is részt vettem unokámmal, lányommal. A foglalkozásokat Hodosán Hajnalka vezette. Amit akkor megtapasztaltam Hajnalka előadásában – felnőttként, óvodapedagógusként, nagyszülőként -, az varázslatos volt. Békesség, nyugalom, tisztaság, szépség érzései öntöttek el. Ez a hatás a gyermekekre még inkább igaz, hiszen nekik minden új, a hangszerek, a csodaszép, kristálytiszta énekhang, a közös játék anyával egy más helyszínen, nem a gyermek otthonában. Kis kitekintés, mégis az anya biztonságot nyújtó karjai között.

A kisgyermekek érdeklődők, figyelnek mindenre, ami cseng, bong és a csodaszépen hangzó énekszó nagy élmény, főként, hogy ez alatt személyes kapcsolatban, anya-gyermekével együtt játszik. Az átélt mondókázás, éneklés, zenehallgatás pozitív érzelmeket keltenek, örömélményt, biztonságot adnak a kisgyermeknek. A zene belső lüktetése, az ismétlődések, a játékos mozdulatok megerősítik a zenei élményt, a zenei emlékezetet. A hangszerekkel nem csak, hogy megismerkednek, de ezekkel érdekesebbé lehet tenni a lüktetések, ritmusok világát, fokozni az élményt magát.

A Ringató könyvek CD-vel, olyan családi énekeskönyvek, melyekben igényesen válogatott csodaszép dalanyag, érdekes, gazdag mondókás gyűjtemény mutat utat a zenei érzék fejlesztéséhez kezdő és gyakorló szülők számára is. A gyermekek együtt éneklik, játék közben a sok szép éneket, mondókát anyával, miközben anya is megtanulja. Nagyon fontos, az is, hogy közös élményt szerezzenek.

 

Intézményünk csoportjaiban is szeretjük és használjuk a Ringató dalos gyűjteményt. Feladatunk, hogy felkeltsük a gyermek ének-zenei érdeklődését, természetesen a zenei anyagokat az életkoruknak megfelelően válogatva. A zene, az ének színesebbé teszi a bölcsődében, óvodában töltött időt. Zenehallgatásunk kedvencei a Ringató CD-k.

A gyermek életkori sajátosságaihoz, egyéni fejlettségéhez, hangulati állapotához igazodó ének, mondóka felkeltik érdeklődését, formálják esztétikai ízlését pozitív érzelmeket kelt, érzelmi biztonságot nyújt.

 

„Ki kell nyitni a lelketeket, engedni kell, hogy a sok csoda bejusson oda.”

(Gróh Ilona a módszer kidolgozója)

 

Bacskay Sándorné

Intézményvezető

Aranydió Óvoda-Bölcsőde

Diósjenő

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása