Rend az otthonodban, rend az életedben

(kép: Ursus Wehrli)

„Őrizd meg a rendet, és a rend meg fog őrizni téged!”

(jezsuita bölcsesség)

Nőként, feleségként, anyaként megannyi fontos területen kell helytállnunk nap, mint nap. Gondoskodunk gyermekeink testi és lelki szükségleteiről: tisztába teszem, felöltöztetem, megsimítom, ölelem, letörlöm a könnyeit, meghallgatom a bánatát, örömét. Társként kapcsolódni férjünkhöz, éltetni a szerelemet, barátságot közöttünk. És akkor még nem főztünk, nem mostunk, de nagyanyám kedvenc kifejezésével élve: már megint „szalad a lakás”! A rendetlenség: örök kihívás.

Vagy mégsem?

“Lassan kezdtem a holmijaimat legyőzendő ellenségnek látni, sőt az egész otthonomat, és folyamatos harcot vívtam ellenük.” – Marie Kondo.

Érezted már így?

A rendrakás véget nem érő körforgásában vergődve találtam rá erre a könyvre: Rend a lelke mindennek. Marie Kondo egy japán „rendrakási tanácsadó” hölgy. Hatéves kora óta kifejezetten foglalkoztatja a rend és a rendetlenség, tizenöt évesen már azért sietett minden nap az iskolából haza, hogy pakolhasson a házuk különböző helységeiben. Ennek köszönhetően mára a téma komoly szakértőjévé vált.

Könyve felcsillantja a reményt: lehetséges új élet a sokszorosan újrakezdő rendetlenek számára is!

 

Vágyom a rendre

Nagycsaládos édesanyaként jól ismerem, milyen az, amikor másnap reggel pakolod el a vacsora asztalt, amikor csatatér az előszoba a hazaérkezés során szétdobált ruhadaraboktól, és játékra lépsz, bármerre jársz a lakásban. Tudom, hogy amíg rendet raksz az egyik szobában, azalatt a másikban a gyerekeid képesek a feje tetejére állítani a világot. A rendezettség illékony tünemény egy gyerekes család életében. Ám nekem mindig is kihívást jelentett ez a terület, gyerekes lét ide vagy oda. Vágyni kezdtem a hosszabb távú, valamennyire fenntartható rendezettségre. Átlátható, letisztult, nyugalmat árasztó lakótérre. Érzem, ez erősen hat ránk, befolyásolja az életünket. Ekkor találtam rá a könyvre. Nem vagyok a “megmondós” könyvek híve, valószínűleg ez is csak egy újabb, ideig-óráig működő módszer. Ám az elszántsággal keveredő elkeseredettség nagy úr. Megvettem hát a Rend a lelke mindennek című könyvet, és milyen jól tettem!

 

Nem mond nagyon újat, de aztán mintha mégis

Marie Kondo, a japán, kissé fanatikus rendszakértő gondolatai forradalmi változást hoztak az életemben.

 

Mert “konmari” nem egy módszer

Inspiráló gondolatokkal indít a szerző: ha rendet raksz magad körül, akkor benned is megteremtődik a rend. Amikor világosan meglátod, mire van szükséged, mire nincs, és megszabadulsz mindattól, amitől meg kell: ezt a folyamatot a tárgyak után követik az életed dolgai, ügyei is. Hiszen a rendrakás célja valójában mi? Végső soron az életem élhetőbbé tétele, a saját boldogságom.

KonMari is, ahogyan számtalan egyéb rendrakási módszer hirdetője, azt javasolja, kezdjük selejtezéssel – de nem ám úgy! Lényeges szempont: ne onnan közelítsünk, mitől kellene megválni! A válogatásunk során a célunk az legyen, hogy olyan dolgokkal vegyük körbe magunkat, amikre rezonál a lelkünk!

Akkor lesz jó otthon lenned, ha csupa olyan holmi vesz körül, amiket szeretsz. Bizsergető gondolat: csakis olyan tárgyakkal vedd körül magad, amik kellemes érzéseket hívnak elő belőled! Milyen jó is olyan lakásban élni, ahol bármerre nézek: csupa szeretem-dolog mosolyog vissza rám.

Nézz csak körül otthon! Én megtettem, és hamar realizáltam, milyen megdöbbentően kevés a tárgyaim közül az, amit én akartam, rólam szól, szeretem. Jó példa erre, hogy egészen addig a nászajándékba kapott étkészletet használtuk – akkor már tíz éve. De, valójában sosem tetszett. Akkor egyszeriben ráeszméltem, hogy én ezt az étkészletet lecserélhetem. Hihetetlen megkönnyebbülést éreztem, amikor csomagoltam össze őket. Egy családsegítőben nagyon örültek nekik. Kiválaszthattam végre azt a tányért, amit igazán tetszik, és így örömmel veszem le a polcról nap, mint nap.

Szereted azt, ami otthon körülvesz?

Marie Kondo nem módszert tanít elsősorban, hanem gondolkodásmódot, magadra figyelést.

 

Nem is olyan egyszerű

Valójában nem könnyű ráállni az öröm-motivációs selejtezésre. Praktikum vezérel, ha nem vagy résen. Ahogy haladtam a folyamatban, és mentem végig a Marie által javasolt kategóriák szerint a lakás minden tárgyán, kezdtem megérteni, mire is gondol, amikor azt mondja, ez valójában felfedezése annak, ki is vagyok, mit szeretek, mire vágyom, mire van szükségem igazán. Tényleg egy izgalmas utazás veszi kezdetét, amikor rászánod magad a nagy rendrakásra!

És az igazán fontos dolgokból nincs is olyan rengeteg. A rendetlenség oka bizony a túl sok holmi. Miért lehet számtalan holmink? Mert olyan rafináltan tárolunk, hogy nem is tudjuk, mennyi mindenünk van.

 

Célunk legyen egyszerű tárolási módszerek kialakítása, ahol egy pillantással felmérhetővé válik, mennyi a holmi. Mert rendetlenséget idéz elő, ha túl sok munkába kerül a helyére tenni, és nem egyértelmű, hol is van a helye. A könyv ebben is hathatós segítséget nyújt, ruha hajtogatási tippekkel, konkrét, gyakorlatias tárolási ötletekkel.

 

KonMari megváltoztatta az életemet

Ahogy haladok előre, egyre magabiztosabban válogatok. És élvezem.

KonMarie tapasztalata szerint az általa rendrakók egy rendes lakáson túl sokszor – sőt, szinte mindig – egy új, öntudatosabb irányt is nyernek, ami megnyilvánul akár például szakmaváltásban, vagy más, életre szóló változásban.

Hogy mi ennek az oka?

  1. Azáltal, hogy életed minden egyes tárgyáról szépen, sorban, folyamatosan, hosszú időn keresztül (eltarthat akár hat hónapig is ez a folyamat) döntéseket hozol, egyszerűen rutinra és magabiztosságra teszel szert döntéshozatalban. Ez célirányossá, tudatossá tesz. Bízni kezdesz a döntéshozatali képességedben.
  2. Mivel azzal foglalkozol, hogy figyeled magad, és a vonzódásaidat, és eszerint “tisztogatsz”, egyre inkább az is letisztul benned, hogy mit szeretsz, mi a te utad.

 

Hogy ki is vagy te valójában

Légy hát önmagad! Marie Kondo abban segít, hogy egyszer és mindenkorra úrrá légy a rendetlenségen, és megtalád mindazt, ami az életedben fontos, ami neked örömet okoz, és így rátaláj a saját utadra. Neki a rendrakás lett az élete – de neked ne szóljon erről! Ezt egy valamikori javíthatatlan rendetlen mondja, hallgathatsz rám!

Hogyha elolvasnád könyvet, érdeklődj nálunk, hamarosan találsz kölcsönözhető példányokat!

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása